Tonerul este substanta care da culoare paginii imprimate. Pulberea fina se afla de cele mai multe ori in cartuse, care sunt introduse in imprimante, in aparate xerox si in aparate multifunctionale.
Pulberea tonerului este compusa in principiu din urmatoarele:
Raportul in care sunt amestecate aceste substante variaza de la producator la producator. Compozitia este stabilita in functie de valorile specifice fiecarui aparat, ca de exemplu cilindrul compactor precum si unitatea de fixare.
Marimea particulelor de pulbere din toner variaza intre 5 si 30 micrometri. Prin aceasta tonerul se comporta ca si un fluid. Aceasta calitate este neaparat necesara pentru ca tonerul sa poata sa curga, iar cartusul sa nu mai trebuiasca sa fie scuturat.
Pentru a livra pagini imprimate perfect im imprimanta laser, tonerul trebuie sa aiba anumite calitati. Este de ajuns ca particulele de pulbere sa aiba o dimensiune redusa pentru a acoperi si a amesteca bine culoarea, pentru a folosi doar o cantitate redusa in timpul imprimarii, pentru a aplica in mod corect culoarea si pentru a imprima in mod corespunzator si fara dungi. De asemenea este necesara o aderenta buna la hartie.
Imprimantele cu culoare laser lucreaza cu sistemul de imprimare in patru culori si au nevoie de cate o culoare de imprimat pentru fiecare toner sistem de imprimare cu patru culori (CMYK).
K = negru (de fapt „K“ provine din limba engleza "Key plate")
C = Cyan (albastru)
M = Magenta (rosu)
Y = Yellow (galben)
Exista mii de cartuse pentru toner. Daca doriti sa aflati care este tonerul corespunzator pentru aparatul dvs, atunci trebuie sa specificati modelul imprimantei dvs in partea de sus a paginii noastre. Imediat veti vedea afisate accesoriile corespunzatoare.
Noi consideram ca cele mai bune tonere sunt cele de la producator. Prin aceasta ne referim la manevrare si la calitatile foarte bune ale imprimantei, care se regasesc in cel mai bun amestec al culorii si in manevrarea sigura asupra mediului pe care se impria pagina.
Cele mai ieftine tonere sunt cele din gama tonerelor de reumplut, a celor de reutilizat sau a celor de noi modele de tip „Newbuilt“..
In functie de producatorul lor, cartusele au diferite calitati. Calitatea acestor alternative poate fi, dupa parerea noastra, uneori mai buna sau nu.
In ceea ce priveste cartusele compatibile de toner exista o gama larga de produse de calitate.
Cand va uitati la paginile imprimate de dvs, care au fost realizate cu ajutorul cartuselor de toner foarte ieftine, poate va dati seama ca notele de gri de pe pagini au culori cu nuante diferite si mai putin omogene, dar si arii inchise la culoare fara nuante omogene. Graficele poate fac un contrast mai clar pe pagina, dar nu intr-un sens pozitiv. Graficele arata mai degraba ca o fotografie HDR, careia ii lipsesc nunantele medii de culoare. Noi de asemenea am observat ca un cartus original va garanteaza nunate mai profudne de negru, mai ales pentru ca particulele sunt mai fine tonere originale.
In principiu nu avem nimic de comentat impotriva utilizarii tonerelor de la producatori terti tonere compatibile, deoarece fiecare producator lucreaza permanent la imbunatatirea produselor sale. Tonerele compatibile sunt atat de avantajoase ca pret tonere compatibile (tonerele din gama "Compatibles"), incat ele sunt foarte bune pentru imprimarea documentelor in cadrul unei firme. Daca totusi aveti nevoie de o calitate foarte buna a documentelor prezentate, va recomandam de la bun inceput utilizarea tonerelor originale de la producatorii imprimantei.
De ce tonerul se goleste atat de repede? In fucntie de producator si de tipul cartusului (umplere normala, umplere de tip XL- sau umplere de capacitate mare) cartusele tonerului au diferite capacitati.
Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
Aria de acoperire a cartuselor se refera la o acoperire a paginii de 5%. Daca tonerul este gol dupa imprimarea a 50 de pagini, exista cu siguranta motive care trebuie intelese. Dar, daca in loc de 2000 de pagini puteti imprima 1800, asta este deja foarte bine. Dar cine imprima oare cu numai 5% acoperire?
Tonerul trebuie schimbat imediat ce s-a golit. Imprimanta de tip laser va va anunta cand are nevoie de un nou cartus. Cele mai multe imprimante cu laser si cele mai multe aparate multifunctionale arata nivelul de umplere al fiecarui cartus. In cazul unor anumite aparate puteti sa aflati prin imprimarea unei pagini nivelul de umplere si alti parametri ai aparatelor. Imediat ce cerneala de pe pagina imprimata devine mai slaba pe una dintre parti, atunci tonerul este gol.
Tonerul sau, mai bine zis, in cazul imprimantelor cu culoare, tonerele, se afla in spatele unei clapete. Mai multe informatii cu privire la schimbarea cartuselor din toner gasiti in manualul utilizatorului.
Informatii precise gasiti in manualul utilizatorului. Daca nu aveti acest manual, va ajuta si sa cautati cu urmatoarele cuvinte pe internet „numele imprimantei dvs+manual“. Cei mai multi dintre producatori ofera manualul utilizatorului in format pdf pentru a-l putea descarca gratis.
In cazul unor imprimante cu laser cu carusel (acest lucru inseamna ca au fost incorporate mai multe tonere in aparat pentru a economisi spatiu) puteti alege in meniul imprimantei functia de schimbare a tonerului, iar imprimanta va pune la dispozitie cartusul corespunzator prin rotirea caruselului. De cele mai multe ori totul este mult mai simplu. Ridicati clapeta, scoateti tonerul, despachetati tonerul nou, indepartati sigurantele, introduceti tonerul nou si inchideti clapeta.
Mai multe informatii gasiti aici: schimbarea tonerului
In timp ce in trecut era normal ca cartusele imprimantelor sa fie umplute cu cerneala Pelikan si cu ceva solutie de dizolvat (de exemplu isopropanol, cumparat din farmacie), acest lucru insa nu a devenit un obicei de durata. Si noi ca firma va recomandam sa nu faceti asa atunci cand doriti sa schimbati cartusul imprimantei dvs.
Mai multe informatii gasiti aici: reumplerea tonerului.
Dungile de pe pagina imprimata sau paginile imprimate cu cerneala slaba au doua posibile cauze: tonerul este gol sau aveti o problema la transferul tonerului pe pagina goala de imprimat. Transferul are loc in cazul fiecarei imprimante cu laser cu ajutorul cartusului de imagine cartus de imagine. In cazul celor mai multe dintre imprimante cartusele de imagine se afla direct in cartusele de toner. Daca aparatul are cartuse separate, atunci este de recomandat sa verificati cartusele. Daca folositi toner refolosibil (pentru reumplere), atunci posibilitatea sa apara dungi este mai mare decat atunci cand folositi tonerul original. Tonerul refolosibil nu este schimbat de obicei din aparat cartus Referitor la aceasta tema am prezentat un articol cuprinzator pe pagina noastra de internet.
In cazul in care descoperiti urme de mazgalire sau de murdarie pe paginile imprimate, atunci acest lucru poate avea mai multe cauze. Iata in cele ce urmeaza trei dintre cele mai dese motive:
Ce raspuns sa va dam noi in calitate de firma care vinde cartuse online? In mod normal este mai bine sa cumparati tonerul direct de pe internet chiar de la noi. Daca il cumparati la fata locului din magazin, se intampla ca si cele mai mari magazine de produse electronice sa nu aiba toate articolele pentru imprimante in depozit. Alte avantaje ale achizitionarii de produse online sunt si simpla comparatie de preturi, rapiditatea si increderea cu care gasiti produsul dorit. Mai multe detalii gasiti aici 21 sfaturi pentru reducerea costurilor imprimarii.
In comparatie cu cerneala cerneala de imprimare, care se usuca foarte repede, tonerul poate fi depozitat foarte mult timp toner.
Tonerul nu se usuca. Chiar si cartusele, care se afla ani buni in aparate nefolosite, inca mai pot imprima documente, daca sunt puse in functiune. Tonere, care au fost depozitate mai mult timp in pozitie verticala, trebuie puse inapoi in pozitia orizontala inainte de prima (re)folosire si trebuie balansate usor. De asemenea, cartusele de toner trebuie neaparat depozitate intr-un spatiu racoros, ferite de lumina si in pozitie orizontala.
Mai multe informatii gasiti aici: depozitarea cartuselor de toner
Tonerul este un praf deosebit de fin, care este compus din pigmente de culoare, oxizi de metale si rasini de hart. Deoarece rasinile de hart pot sa se topeasca, se permite indepartarea de pe piele si de pe maini a tonerului numai cu apa rece. Spalarea cu apa calda ar avea ca efect fixarea pe piele a tonerului. Daca praful din toenr ajunge pe textile sau pe covoare, se recomanda sa scuturati mai intai covorul sau textilele si, daca este nevoie, sa bateti covoarele. Cele mai multe aspiratoare nu pot sa capteze praful din toner, deoarece praful acesta fin poate trece de filtrul aspiratorului si poate strica aspiratorul.
In ceea ce priveste sanatatea la birou nu au existat pana acum discutii mai controversate decat acelea, daca praful din toner este daunator pentru sanatate sau nu. In cantitati mari praful din toner poate fi daunator pentru sanatate. Tonerele care functioneaza corespunzator in imprimante, nu sunt un pericol pentru sanatate.
Nu este recomandat sa nu inhalati nici un fel de pulbere din toner!
Noi, ca firma, va recomandam sa asezati imprimanta dvs cu laser astfel, incat ea sa nu stea direct pe masa de scris in fata unei persoane, iar particulele din toner sa fie aruncate direct pe fata unei persoane.
Ultimele cercetari au aratat, ca imprimantele emit in cadrul procesului de fixare o substanta numita Additive (o substanta asemanatoare substantelor de separare).
In functie de fiecare tip de imprimanta se recomanda sa purtati manusi de unica folosinta cand schimbati tonerul. La cumpararea unei imprimante cu laser este bine sa aveti in vedere si emisia de substante nocive ale acesteia. In trecut imprimantele cu laser emiteau si ozon, astazi acest lucru nu mai este de actualitate.
Nu este bine sa aruncati cartusele de toner in gunoiul menajer. Cel mai bine este sa duceti cartusele la centrele de colectare a deseurilor, sau sa le adunati in cutii speciale (si sa le duceti in magazinele electronice de specialitate) sau sa le depuneti in cutiile speciale puse la dispozitie de Caritas. Multe cartuse de imprimante contin si componente, care pot fi refolosite si a doua sau a treia oara. Pe internet gasiti multe pagini web care se ocupa de colectarea cartuselor folosite si care va si achita o anumita suma pentru acrtusele tip deseu pe acre le vindeti lor. Astfel fiecare are ceva de castigat.
Informatii suplimentare gasiti aici: sfaturi pentru aruncarea corecta la gunoi a cartuselor cu cerneala si a cartuselor de toner.