Consumabile pentru imprimante exclusiv pentru clienți business

Cartusul de imagine

Cartusul de imagine este componenta principala a unei imprimante cu laser respectiv al aparatului dvs de tip xerox. Ea transmite imaginea, compusa din toner pe hartie. Unii producatori numesc cartusul de imagine si OPC, unitate de imagine, toba/tambur sau unitate de imagine. Un cartus murdarit sau uzat reduce in mod vizibil calitatea imaginilor imprimate.

Tonerul si cartusul de imagine sunt deseori confundate

In cazul imprimantei cu laser tonerul este transmis pe hartie cu ajutorul unuia sau a mai multor cartuse de imagine .

Multe dintre imprimantele mai mici respectiv mai ieftine folosesc cartuse de toner, care au si un cartus de imagine in afara de pulberea tonerului (deseori respectiv in seria HP Laserjet). Aceste cartuse de toner sunt numite „cartuse combinate“. In cazul schimbului unui toner se schimba si cartusul de imagine.

Aparatele mai mari si cele profesionale folosesc in afara de cartusele de toner si cartusele de imagine, care pot fi schimbate separat.

Care sunt functiile cartusului de imagine?

Cartusul de imagine este o teava din aluminiu avand o grosime de 1 pana la 2 mm, care este cu putin mai lunga (sau mai lata, depinde de unghiul din care se priveste) decat latimea maxima a paginii imprimate. Cartusul de imagine este incarcat cu curent cu ajutorul diodelor luminoase focusate sau cu ajutorul unei surse de lumina proiectata prin obiectiv.

Particulele din toner se rotesc asupra rolei tonerului, iar acolo sunt atrase de cartusul de imagine cartusul de imagine si transferate pe hartie. Particulele de toner sunt mai tarziu fixate de catre unitatea de fixare (numita si „fuser“) cu ajutorul caldurii si a presiunii. Dupa transferul pe hartie cartusul este descarcat din nou de catre un dispozitiv functionand pe baza de curent electric alternativ, iar eventualele resturi de toner sunt indepartate cu ajutorul unui dispozitiv de curatare.

Cat de des trebuie inlocuite/schimbate cartusele de imagine?

Cu trecerea timpului toate straturile cartusului de imagine isi pierd calitatile lor fotoelectrice si sunt supuse uzurii din cauza contactului cu hartia. In special hartia de proasta calitate poate lasa urme pe cartusul de imagine. De asemena si resturile tonerului pot duce la reziduuri pe cartusul de imagine si la pagini imprimate cu o calitate proasta.

In cazul cartusului de imagine exista trei diferente clare:

  • Cartusul de imagine ca si componenta a cartusului de toner (componente de unica folosinta, cu o durata de viata de pana la 5.000 de pagini)
  • Cartuse de imagine care pot fi inlocuite (cartus semi-transparent, cu o durata de viata intre aproximativ 20.000 si 25.000 de pagini)
  • Cartuse de imagine permanente (cartus permanent, cu o durata de viata de pana la 500.000 de pagini)

Schimbarea unitatii de cartus trebuie luata in considerare in special atunci, cand:

  • imprimanta necesita un nou cartus de imagine;
  • imaginile imprimate au dungi verticale si acest lucru se repeta.

In cazul cartuselor de imagine semi-permanente se poate spune ca dupa aproximativ 4-5 schimbari de toner trebuie schimbat si cartusul de imagine.

Cartusul de imagine intr-un cartus combinat (tonerul si cartusul de imagine sunt combinate).
HP cartus combinat cu cartus de imagine integrat

Pe imagine se poate vedea: Eine HP cartus de toner cu cartus de imagine integrat. Cartusul de imagine are niste zgarieturi pe suprafata sa din cauza uzurii.

Cum se schimba un cartus de imagine?

Mai intai trebuie sa ne asiguram, ca cartusul de imagine este intr-adevar defect sau uzat si nu doar cartus pentru toner golit.

Daca v-ati asigurat ca cartusul este defect sau uzat, puteti pur si simplu sa ridicati capacul imprimantei aflat in spatele tonerului. In functie de tipul de aparat si de modul de constructie cartusul de imagine se afla in spatele tonerului ca de exemplu aici Konica Minolta deseori si sub toner.

In acest caz trebuie sa aveti in vedere caracteristicile speciale specificate de catre producator. Insa, in general, se poate spune ca in timpul imprimarii unei pagini se produce multa caldura si ca, dupa ultima pagina imprimata, trebuie sa treaca ceva timp inainte de a schimba cartusul de imagine.

Cand montati un nou cartus de imagine in imprimanta trebuie sa aveti in vedere chiar de la momentul despachetarii ca noul cartus sa fie introdus cat mai repede in imprimanta si sa nu fie supus razelor solare mai mult decat este necesar. Cel mai bine este sa va uitati mai intai cum se scoate vechiul cartus si daca imprimanta trebuie deconectata de la sursa de curent.

De cate cartuse de imagine are nevoie imprimanta mea?

In cazul imprimantelor mai mici si mai ieftine cartusul de imagine este deja inclus in toner si nu trebuei luat in considerare. Aparate mai mari si profesionale au nevoie, in functie de tipul lor de constructie, fie de un cartus de imagine sau chiar de cate un cartus de culoare pentru fiecare culoare (negru, cyan, magenta, galben).

In cazuri specifice trebuie verificate informatiile specificate in manualul utilizatorului manualul utilizatorului. Pe pagina noastra de internet gasiti o selectie a articolelor disponibile, ceea ce va ajuta mai departe.

Poate fi curatat cartusul de imagine?

In acest context dorim sa va avertizam chiar sa nu atingeti cartusul de imagine cartusul de imagine. O simpla murdarire a cartusului de culoare indica faptul ca acesta trebuie schimbat, chiar inainte ca el sa fie scos din aparat. Va rugam sa aveti in vedere ca un cartus de imagine este un obiect foarte sensibil si nu trebuie sa intre in contact cu nici un fluid, doar cu exceptia alcoolului de curatare.

Cu peste 20 de ani de experiență în consumabile pentru imprimante, Compredia se concentrează pe furnizarea de tonere și unități de tobe de înaltă calitate pentru companii. Scopul nostru este să oferim produse de înaltă calitate și o experiență de cumpărare excelentă pentru a satisface eficient și fiabil nevoile de imprimare ale companiei dvs.