In cazul imprimantelor ce jet de cerneala capul de printare transfera cerneala picatura cu picatura pe hartie. Capul de printare este pus in functiune de catre un motor pas cu pas actionand foarte precis, care la randul lui misca o curea dintata. Acesta se misca pentru fiecare rand imprimat de la stanga la dreapta si aduce astfel cerneala pe hartie, in timp ce este miscat in cadrul imprimantei cu ajutorul unei role.
In capul de printare al unei imprimante termice cerneala este impinsa foarte rapid pe hartie prin mai multe duze. Imprimantele din ziua de azi au ceva mai mult de 400 de astfel de duze. Cantitatea de cerneala emisa prin fiecare canal al acestor duze este de 4 pana la 5 picolitri. Prin aceasta sunt garantate si cele mai fine diferente in imprimare.
In fiecare canal al duzelor se afla elemente de incalzire, care in mai putin de 100 de microsecunde se incalzesc la o temperatura de aproximativ 300 grade Celsius, imediat ce sunt conectate la o tensiune electrica. In acel moment cerneala este aruncata pe hartie in urma unei explozii.
De fapt, in ziua de azi toti utilizatorii si toate imprimantele pentru birouri mici folosesc imprimante cu jet de cerneala de la Brother über Canon si pana la HP odata cu procedura de imprimare termica. O exceptie este firma Epson, care foloseste mai departe procedura Piezo pentru imprimantele cu jet de cerneala.
La sfarsitul anilor 70 firma Siemens a inventat imprimarea cu jet de cerneala cu capete de printare Piezo. Altfel decat in cazul imprimarii termice, in cazul imprimarii Piezo se folosesc cristale Piezo. Imediat ce exista o tensiune electrica, cristalele se modifica, apasa pe o membrana si produc astfel o presiune mecanica, care trimite cerneala prin duzele canalelor pe hartie. Toata aceasta procedura dureaza 5 microsecunde, iar marimea picaturilor de cerneala poate varia de la 3 la 40 picolitri. Capetele de printare de tip Piezo sunt mai rezistente decat cele termice, iar pentru consumatori ele sunt oferite doar de catre firma Epson.
Capetele de imprimanta se uzeaza in special din cauza uzurii mecanice. Aceasta apare pe o parte prin extinderea si contractia elementelor Piezo sau a celor termice si, de asemenea, prin uscarea cernelii.
In cursul duratei lor de folosire capetele de imprimanta se vor usca de mai multe ori si vor fi uzate mecanic din cauza curatarii lor. Multe imprimante moderne semnalizeaza necesitatea unui nou cap de imprimanta. De cele mai multe ori utilizatorul observa singur dungile pe pagina de hartie si isi da seama ca curatea capului de printare nu mai are sens.
In ziua de azi se folosesc mult mai putin imprimantele cu jet de cerneala decat acum cativa ani. Capetele de printare nefolosite se pot usca dupa cateva saptamani si trebuie curatate. Curatarea capetelor de imprimanta are loc automat la aparatele utilizate in mod neintrerupt la intervale prestabilite. Exista insa si imprimante care, dupa curatara de 40 pana la 100 de ori a capetelor de printare, sunt deja complet utilizate.
Mai multe informatii gasiti aici: curatarea capetelor de printare uscate.
Fiecare imprimanta are capete de imprimare diferite. Alegeti in partea de sus a paginii noastre web modelul de imprimanta dorit si vor fi afisate si capetele de printare corespunzatoare.
Exista multe imprimante cu jet de cerneala in cazul carora capul de printare este integrat direct in cartusul cu cerneala - de exemplu in cazul imprimantelor mai vechi de tip HP Deskjet. In consecinta, in cazul acestor imprimante schimbati in acelasi timp atat cartusul cat si capul de printare.
Imprimantele de tip Epson folosesc un cap de printare deja fixat in imprimanta, care nici nu poate fi schimbat si nici nu poate fi achizitionat c aparte separata de schimb.
Canon Pixma Imprimantele au intr-adevar un cap de printare, care se afla in aparat si care este usor de scos, de curatat si, in caz de necesitate, poate fi schimbat.
Exista sute de capete de printare. Va rugam sa alegeti mai intai primanta dorita si ulterior vor fi afisate accesoriile corespunzatoare si pretul acestora.
Acest lucru depinde de fiecare aparat. In cazul imprimantelor Epson si Canon capul de printare se afla sub cartusele de imprimare. Mai multe informatii gasiti in manualul utilizatorului.
Nu se poate preciza acest lucru, deoarece el tine de temperatura mediului, umiditatea aerului si frecventa utilizarii. Daca nu folositi timp de 3 sau 4 saptamani un cap de printare, atunci acesta se poate usca.
Daca capul de printare se usuca, atunci apar dungi pe pagina imprimata. In caz extrem este posibil sa nu mai iasa nici un fel de cerneala din imprimanta. In masura in care capul de printare se afla incorporat in cartus (cap de printare de unica folosinta), atunci acest lucru nu este grav. Puteti sa puneti cartusul intr-un castron drept cu apa, astfel ca capul de printare este acoperit de nivelul apei. In caz de urgenta puteti chiar si sa cumparati un cartus de unica folosinta. In cazul capetelor de printare permanente, care sunt fixate in aparat, se va observa de la caz la caz daca se usuca capetele de printare. Daca capetele de printare sunt inlocuibile, ca la Canon Pixma IP, atunci puteti sa scoateti capul de printare si sa il schimbati sau sa il lasati la inmuiat.
Daca imprimanta este doar putin folosita, este posibil ca capul de printare sa se usuce. In cazul curatarii capului de printare, care are loc la aparatul in sine sau printr-un mecanism al imprimantei, imprimanta transmite o anumita cantitate de cerneala prin capul de printare. Substantele dizolvante continute in cerneala trebuie sa desfunde capul de printare si sa scoata din capul de printare cerneala uscata.
Cel mai bine este sa umpleti un castron cu 3 mm de apa distilata si sa lasati la inmuiat capul de printare in acest castron. Celelalte substante numite nu sunt potrivite pentru curatare. Puteti folosi
alcool isopropanol sau o alta substanta speciala de curatare a capului de printare.